Napelemes rendszer

Napelem                                                                                                      

A napelemek olyan szilárdtest eszközök, amelyek a fénysugárzás energiáját közvetlenül villamos energiává alakítják. Az energiaátalakítás alapja, hogy a fény elnyelődésekor mozgásképes töltött részecskéket generál, amiket az eszközben az elektrokémiai potenciálok, illetve az elektron kilépési munkák különbözőségéből adódó beépített elektromos tér rendezett mozgásra kényszerít.

A napenergia hasznosításában hosszabb távon számottevő növekedés várható.

Azt az energiát, amely az összes Földön található és kitermelhető kőolajkészletekben rejlik a Nap 1,5 nap alatt sugározza a Földre. Az emberiség jelenlegi, évi energiafogyasztását a Nap egy órányi energia kibocsátása teljes egészében fedezné.

Hálózatba visszatápláló rendszer                                                   

Napelemes rendszereket két fajta módon telepíthetünk. A hálózati visszatáplálás lényege, hogy két irányból is lehetőségünk van áramfelvételre. Amikor üzemel a napelem, az általa termelt energiát hasznosítjuk, ha pedig ép nem üzemel (pl: az esti órákban), akkor az áramszolgáltatótól vételezünk áramot. Ebben az esetben nem tároljuk az elemek által előállított energiát, így nincs szükségünk—az egyébként igen költséges—akkumulátorokra. Tehát ha napelem rendszerünk többet termel, mint amit épp felhasználnánk, a többletet visszatáplálja a szolgáltató hálózatára, ha kevesebbet termel, mint amennyire épp szükségünk lenne, a hiányzó mennyiséget az áramszolgáltatótól vesszük igénybe. Ehhez szükségünk van egy oda-vissza mérő órára. A szolgáltatóval évente egyszer elszámolásra kerül a be, illetve visszatáplált áram mennyisége, ami alapján a különbözet kifizetésre kerül (ha többet termeltünk, mint amennyit fogyasztottunk az év során, nekünk fizet a szolgáltató, fordított esetben pedig mi fizetjük meg a különbözetet a szolgáltatónak).

 

Sziget üzemű rendszer

A sziget üzemű rendszereknél a megtermelt energiát akkumulátorokban tároljuk. Ez olyan helyeken előnyös elsősorban, ahol nincs lehetőség az áramszolgáltató hálózatára való csatlakozásra, vagy az csak nagyon nagy költségek árán építhető ki (pl: tanyák, erdészházak). Ilyenkor a napelemek által előállított áramot egy töltésszabályozón keresztül az akkumulátorokba tápláljuk, így az eltárolt áram segítségével olyan időszakokban is képesek vagyunk az energia ellátást biztosítani, amikor nem üzemelnek a napelemeink (pl: esti időszak). Az akkumulátorokból egy inverteren keresztül jut el az áram a különböző fogyasztókhoz, ami a 12, 24 V-os egyenáramot 230 V-os váltakozó árammá alakítja át.

 

Napelem típusai

Ma a kereskedelmi forgalomban kapható napelemek általában szilícium (Si) alapanyagúak. A gyártási technológia szerint a napelemek többsége egykristályos (monokristályos), vagy sokkristályos (polikristályos) kivitelű. Az un. amorf szerkezetű napelemek vékonyréteg technikával készülnek, ezért anyag- és energiatakarékosak,aminek köszönhetően viszonylag olcsók. Hátrányuk viszont az, hogy hatásfokuk kb. fele a kristályos napelem konstrukcióknak.

 

Monokristályos napelem:ez a napelem a ma létező legjobb hatásfokkal bíró napelem, aminek hatásfoka 15-17% között van. A monokristályos napelem a közvetlen napfényt hasznosítja jobban, de a szórt napfényben már kevésbé hatékony. Élettartama 30 év körül van.

 

Polikristályos napelem: ennél a típusnál kisebb az előállítási költség, viszont a teljesítménye is valamivel kisebb, mint a monokristályos napelemé. Hatásfoka 11-13%, élettartama25 év körül van.

 

Amorf vékonyrétegű napelem:a kevesebb anyagköltségnek köszönhetően ez a legolcsóbb típus, de a legkisebb teljesítményű is. Abban az esetben érdemes ezt a típust választani, ha nagyon nagy és olcsó felület áll rendelkezésre a felhelyezéshez. További előnye, hogy fényáteresztő. Hatásfoka 5-8%, élettartama kb. 10 év.

 

A napelem hatékonyságát és termelékenységét több tényező is befolyásolja. Mivel itt félvezető technológiáról van szó, alacsonyabb hőmérsékleten nagyobb hatásfokkal működnek. Az általuk előállított áram mennyisége nagyban függ a napsütéses órák számától. Továbbá az amorf napelemek  inkább a kék spektrumú fényt hasznosítják, addig a mono- és polikristályos napelemek elsősorban a vöröses spektrumút fény átalakításában hatékonyabbak.

Ajánlatkérés

Kérjük, adja meg az alábbi űrlapon az adatait.
Amennyiben kész alaprajzzal rendelkezik, az info@infrahokep.hu -ra küldje el nekünk.

* A kiemelt mezők kitöltése kötelező!


!
!
!
Szolgáltatás:
!
!
!!

CAPTCHA

Infrahőkép Kft. - Magyar