Cellulóz szigetelés

Cellulózszigetelő anyag

A cellulóz egy olyan papíralapú hőszigetelés, melyet környezetbarát módon, megmaradt napilapok
újra hasznosításával állítanak elő. A cellulóz alapanyaga fa, melynek kiváló tulajdonságai évezredek óta ismertek.
A 70-es években Észak-Amerikában kezdték el alkalmazni. Európában több mint 20 éve, Magyarországon pedig néhány éve terjedt el ez a tökéletes szigetelési módszer.
Alkalmazásával tetősíkok, padlásterek, könnyűszerkezetes épületek hőhídmentes szigetelése érhető el. Egyaránt használható új épületben, felújítás során, alacsony energiájú, vagy passzívháznál.

Hővezetési tényező ( lambda):0.039 W/mK (számított érték)

 

Az U érték   (csak szigetelő anyag)   

      

       szigetelési vastagság        W/m2K 

       10 cm                                     0.44

       12 cm                                     0.38

       14 cm                                     0.32

       16 cm                                     0.27

       18 cm                                     0.24

       20 cm                                     0.19

       24 cm                                     0,16

       28 cm                                     0.14

       32 cm                                     0.12

 

Minőség a középpontban:

 • Kiváló hangszigetelés
 • Megbízható tűzvédelem
 • Környezetbarát
 • Kiemelkedő hősugárzás elleni védelem
 • Nedvességvédelem, páraszabályozás
 • Természetes adalékanyagok

 

1. Kiváló hangszigetelés

Hangszigetelés szempontjából a szigetelés sűrűsége és a hézagmentessége óriási előnyt jelent. Vizsgálatok támasztják alá, hogy a szokásos szálas szigetelésekkel készült üreges válaszfalak hangszigetelési értékénél akár 7 decibellel magasabb is elérhető.

2. Megbízható tűzvédelem

 

Egyre megbízhatóbban áll helyt a cellulóz-szigetelés a tűzvédelemben is, ezt mutatják a sikeres F60 és F90 perces tűzvédelmi vizsgálatok. A cellulóz az éghető szigetelések között, az EN szerint B-s2-d0 minősítéssel a lehető legjobb minősítést érte el.

3. Környezettudatosság

Régóta ismert, hogy jó szigeteléssel nem csak fűtési energiát takarít meg, hanem a környezetet is kíméli. Már a gyártás maga is tekintettel van az ökológiai szempontokra: A cellulóz papírszigetelés előállításának energiaigénye a megszokott szigetelések előállításának töredéke, a polisztirolénak hatoda, az üveggyapotnak harmada csupán.

4. Gazdaságos bedolgozás

 • Nincs vágás
 • Egy termék minden alkalmazáshoz és vastagsághoz
 • Egy munkamenetben elhelyezhető
 • Gyors, hulladékmentes bedolgozás
 • Nem kell tárolni az építés helyszínén

 

Családi ház tetőterének szigetelése                        Födémek cellulóz alapú szigetelése    

Könnyűszerkezetes családi ház                                Téglafalak szigetelése cellulózzal

falainak szigetelése   

 

 

Technológia bemutatása

 

Alkalmazási terület

Tetősík
Tetősíkok szigetelésekor a legnagyobb előnyt abban tudja nyújtani a technológia, hogy ülepedés- és résmentesen oldja meg a hőszigetelési feladatot. Tetősíkok hagyományos szigetelése esetén a legnagyobb problémát a szigetelőanyag ülepedése és a gondatlan kivitelezés okozza, ami igen jelentős hőveszteséget okozhat. Ezen esetekben is hatékony segítséget nyújt a befújásos technológia.


Forrás: www.febacell.hu


Forrás: www.febacell.hu

Padlástér
Mint köztudott, a legnagyobb hőveszteség általában a tetőtérben észlelhető. Itt az egyik legfontosabb alapfeltétel, hogy résmentes szigetelés legyen, és ne legyenek közötte kisebb-nagyobb hőhidak. Befújásos technológiánk használata a szigeteletlen és a rosszul szigetelt padlásterek esetében igen magas ár/érték mutatót eredményez.


Forrás: www.febacell.hu


Forrás: www.febacell.hu

Könnyűszerkezetes épületek

Az ilyen kivitelezéssel készült épületeknél a befújt
cellulózszigeteléssel érhető el a leghatékonyabb
hőszigetelés
, mely résmentes és ülepedés biztos.


Forrás: www.febacell.hu

Zárt felületek


Forrás: www.febacell.hu

 

Befújásos gépi technológia

 Az itt látható speciális befújógéppel történik a hőszigetelés.

 

Előnyei más anyagokkal szemben

 

Legfőbb előnye az ülepedés biztosság és résmentes kitöltés. Ezt a Coloradóban levő Denver Egyetem kísérlete is igazolja:
Két teljesen azonos, az előírásoknak megfelelő könnyűszerkezetes házat építettek fel ugyanabban a környezetben.
Az egyik épület homlokzatát és padlásterét befújt cellulózszigeteléssel, a másikat ásványi gyapottal szigetelték, melyeknek az U értéke teljesen megegyezett.
3 hét folyamatos mérés után megállapították, hogy a befújt cellulóz technológiával szigetelt ház 26,4 % - kall kevesebb fűtési energiát használ fel, mint az ásványi gyapottal szigetelt épület.
Ez a jelentős különbség a résmentes kitöltésre vezethető vissza, mely kiemelkedő hatással van a szigetelés összteljesítményére.

Kiváló hőszigetelési érték

Nem csupán az alacsony hővezetési képesség az, amellyel a cellulóz kitűnik. A cellulóz-szigeteléssel a legszűkebb sávok és rések is kitöltődnek. Ennek valóban egy hézag- és hőhídmentes hőszigetelő réteg az eredménye.

 

Kiemelkedő napsugárzás elleni védelem

A cellulóz-szigetelés magas hőtároló képessége jelentősen késlelteti a sugárzó Nap melegének hőhatását. A tetőtérben emiatt éjjel is hűvös marad, Ön zavartalanul pihenhet.
A hőszigetelés U értékéhez hasonlóan ez a felmelegedési mérték is méretezhető. Ezt a késleltetett felmelegedést hőfokcsillapításnak nevezik, és órában adják meg, hogy a külső sugárzó hő hatása mikor éri el a belső teret. Minél nagyobb a csillapítás, annál később kezd a belső tér felmelegedni.

 

Páraszabályozás

A cellulóz-szigetelés különlegessége, hogy hőszigetelési értékének csökkenése nélkül képes nedvesség felvételére, majd annak leadására. Ezzel a nedvességtároló és leadó képességgel a belső tér páramennyiségét szabályozza. Felújításnál vagy kiszellőztetés nélküli tetőtér-szigetelésnél a cellulóz nedvességtárolóként működik. A szálas szigeteléseknél megszokottakkal ellentétben ez kiegészül még egy jó párafékező és szélzáró tulajdonsággal, amely a szerelt építési módnál jól kihasználható. Összefoglalva elmondható, hogy a papír - szigetelés korszerű befújási technológiával a legmagasabb helyiségklíma igényeket úgy elégíti ki, hogy egyben energiatakarékos és természetes is.

 

Infrahőkép Kft. - Magyar